Send As SMS
Tommi Hoikkala (s.1953), Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja, kaksoisdosentti, ei byrokraatti. Monien nuoria koskevien tutkimusaiheiden kautta päätynyt nuorisotyön, kansalaistoiminnan ja sukupolvien tutkijaksi. Venyvän nuoruuden asiantuntija. Pitkänmatkan juoksija.

16.9.06

Stop 136?

Vai meneekö tämä niin, että koko rälläkkä on tulosta pienen anarkistiporukan taitavasta (?) vedätyksestä? Saivat median polvilleen, valtavan huomion tapahtumalle ja poliisin hermostumaan tiedotusstrategiassaan kuluneen viikon keskustelussa. Poliisin johto on kieltäytynyt enää kommentoimasta asiaa (Timo Harakka, Pressiklubi 15.9.2006, jonne eivät tulleet vastaamaan syytöksiin.) Tämän ajatusmallin mukaan Suomessa ei koskaan tapahdu mitään kiinnostavaa, dramaattista eikä kärkevää, jonka vuoksi journalistinen kynnys on erittäin matalalla haistelemassa säpinää kaupunkitilasta. Jos vedätysteoria pitää kutinsa, ainoa fiksu tapa reagoida olisi panna jäitä hattuun ja hiilihappoa mukaan, jotta jäät eivät sulaisi. Tai pitäisikö suorastaan asentaa kokonainen jääkone päähänsä?

Tämä teoria - Aamulehden Matti Apusen Pressiklubissa eilen lanseeraama - avaa hyvän kysymyksen. Lehtitalot ja muut journalistisen tuotantokoneiston aktorit ovat todellisuuden suhteen pysyvässä dramatiikkapaniikissa rakenteellisessakin mielessä. On pysyvä tilaus vastakkaisuuksien keskinäisille peleille. Niistähän journalismi elää etenkin, kun vastakkaisuudet kiteytyvät kategorioiden ja henkilöiden välisiksi draamoiksi.

Jos samaa linjaa edetään, voidaan pohtia, olivatko kaikki matot ihan suorassa yläkerrassa kaikilla nuorisotutkijoilla, jotka hyppäsivät EuroMayDay-prosessiin viime keväänä. Oltaisiin vastattu/Olisin vastannut Olli Saarelalle vapunjälkeisenä tiistaina, että aktivistien vedätystä koko homma. Mediapörinää, joka aikansa kaikuu vaietakseen uusien pörinöiden alle. Keväällä tuollainen uusi pörinä oli Lordin Euroviisuvoitto.

Jännittävä ajatus. Mutta se ei selitä poliisien toimien massiivisuutta. Vai onko poliisikin harhaisen ja spektaakkeleita tuottavan journalistisen skriptin sokaisema. Entä tutkijat? Hyvän farssin ainekset käsillä, vai?

Teesiä depolitisoituvasta poliittisesta tilasta en kuitenkaan hylkää. On siis syytä vielä heilua ja toimia virittävän valistuksen mallin mukaan. Vaikka se olisi köyhän miehen versio.

Apropos Rajamäki-adressi: reilut 900 allekirjoitusta ei ole paljon.

Kommentoi kirjoitusta Kommentin keskustelupalstalla