Tommi Hoikkala (s.1953), Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja, kaksoisdosentti, ei byrokraatti. Monien nuoria koskevien tutkimusaiheiden kautta päätynyt nuorisotyön, kansalaistoiminnan ja sukupolvien tutkijaksi. Venyvän nuoruuden asiantuntija. Pitkänmatkan juoksija.

12.2.07

Jorma Ollila

Jorma Ollila

Nokian ex-pomo on antanut monta kommentin aihetta "ahkerille" plokikirjoittajille viime elokuusta lähtien. Viime syksynä ehdin ällistellä jossain sivulauseessa Ollilan postmodernia halua elämäntapasääntelyyn, kun hän oli ottanut esiin presidentin jossain seminaarissa nuorten miesten ylipainon ja huonon kunnon. Sitä en kerinnyt taivastelemaan, kun hän vuoden lopussa kertoi, että hänen mielestään naiset ovat miehiä paremmin koulutettuina näitä fiksumpia ja joutaisivat myös entistä enemmän omien organisaatioidensa johtajiksi. Jos Ollila olisi tehnyt käännöksensä varhemmin, ehkä Nokian pomona olisi nyt Kallasvuon asemesta Sari Baldauf. Ei pöllömpi idea. Mutta eroaako naisbisneys perimmiltään miesbisneyksestä? En ole varma.

Tuorein Jorma Ollila -äimistelyni liittyy Ollilan ympäristötietoisuuteen. Sunnuntai-HS esitteli taannoin (28.1.2007) Shellin johtokunnan puheenjohtajan verraten radikaaleja ympäristökantoja. Mies ei usko pätkääkään ydinvoimaan. Se on reipas veto kaikkien suomalaisten ydinmiesten ja ydinnaisten suuntaan.

"Ollilan mielestä tärkein keino vähentää hiilidioksidipäästöjä on energiatehokkuuden kaksinkertaistaminen eikä ydinvoima. "Ilmastonmuutos on niin mutkikas ongelma, että täytyy kokeilla erilaisia tapoja vaikuttaa asenteisiin. Rohkaisisin aika radikaaleihinkin keinoihin."

Ollilalla näytti olevan tuon haastattelun mukaan herkkyyttä jopa vapaaehtoiselle lentomaksulle ja jubaili jopa Maan ystävistä. Mutta espoolaisena (?) Ollila ei vaatinut tietulleja Länsiväylälle, eikä erikoismaksuja saastuttaville moottoripyörille. Se vasta olisi ollut miehen puhetta.

Köyhän miehen postmarxilaisesta tulkintakehikosta käsin voisi yrittää selittää Ollilan herkkyyttä ympäristöteemoille. Shell on merkittävä toimija tuulivoimaloiden toimialalla ja siis kilpailee ydinvoimateollisuuden kanssa. Yhdysvalloissa kuulemma vakuutusyhtiöt ovat herkkiä ilmastonmuutokselle, hirmumyrskyt tuottavat paljon korvattavaa ja yhtiöiden kate hiipuu siksi.

Niin tai näin. Lisää tämmöisiä Jorma Olliloita. Moinen Citizen Ollila tekee hyvää ydinvoima- pölkkypäille, jotka kuvittelevat että ydinvoima on se kokonaisratkaisu, jolla energiakiipeli ratkaistaan muka kertalaakista.

Kommentoi kirjoitusta Kommentin keskustelupalstalla