Tommi Hoikkala (s.1953), Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja, kaksoisdosentti, ei byrokraatti. Monien nuoria koskevien tutkimusaiheiden kautta päätynyt nuorisotyön, kansalaistoiminnan ja sukupolvien tutkijaksi. Venyvän nuoruuden asiantuntija. Pitkänmatkan juoksija.

12.1.07

Mikä on pylpyrä?

Tarkkaavainen lukija on huomannut, että nimitän näitä nettikirjoituksiani sitkeästi plokeiksi. En ole tahtonut samaistua nettisukupolvien, siis vuosien 1970 jälkeen syntyneiden tieto- ja viihdeyhteiskunnan kansalaisten, viestintätaitureiden, hienostuneeseen tapaan puhua kauniisti blogeista. Ploki on minulle tarkoittanut omia köyhän - ja jo aikoja sitten kypsyneen - miehen epäsäännöllisesti ilmestyviä nettikirjoituksiani. Blogi aukeaa vuorovaikutteisuuden fantastiseen dialogimaailmaan. Ploki jupisee monologioitaan melkein itsekseen. Plokin kirjoittaja on onnellinen, jos tietää, että näitä juttuja lukee vaikka vain kolme ihmistä. Todellinen blogihai vaipuisi epätoivoon noin niukan vastakaiun paisteessa. Koska tietäisikö hän silloin olevansa olemassa? Lisäksi ploki oikeuttaa kirjoittamaan ja tekemään "postauksia" - menikö oikein? - vaikkapa kahden kuukauden välein ilman että kukaan erottaa kirjoittajan tästä virasta. (Oletko ihan varma, kysyy plokiasi päivittävä Kommentin verkkotoimittaja? :):)

Selvittäessäni netistä, missä sijaitsee Provianttimakasiini Helsingissä, törmäsin täysin yllättävästi plokiin eräässä merimiessanaston listassa. Siinä ilmoitettiin, että ploki tarkoittaa pylpyrää! Täysin uutta tietoa minulle. Yliopistoihmisille pylpyrä kuulemma tarkoittaa kalvon (vrt. yliolanheitin) pistemäistä mustepinttymää. En osaa sanoa, onko Power Point -dioissa pylpyröitä. Meri-ihmisille pylpyrä tarkoittaa väkipyörää.

Yllättävästi pylpyrä ilmaantui eteeni myös moniammatillisessa yhteydessä. Erään selonteon mukaan Kotkassa perustettiin 10 vuotta sitten työryhmä, jonka tarkoituksena oli selkiyttää riittävän vanhemmuuden käsitettä ja kriteerejä. Työryhmän tehtävänä oli kehittää uusi työväline, jota voitaisiin käyttää apuna arvioitaessa riittävän hyvää vanhemmuutta. Uuden apuvälineen toivottiin yhdistävän eri ammattialojen näkemyksiä vanhemmuuden peruskriteereistä ja helpottavan yhteistä arviointia. Tuon työryhmän aikaansaannoksena syntyi Pylpyrä, riittävän hyvän vanhemmuuden ja turvatun lapsuuden perusedellytysten arviointimittari. Kerrassaan huimaa. Pylpyrä viittaa ympyräkuvioon, johon tehty arviointi voidaan tiivistää. Arvioinnin tulosta voidaan havainnollistaa graafisella kuvauksella perheen ja lapsen tilanteesta. Nämä luonnehdinnat imaisin Stakesin sivuistolta. Kerron myös, että tämä Pylpyrä on Kirsi Alila-Paunosen ja Mikko Vänttisen kehittämä sosiaalityön työmenetelmä.

Autoilusegmentin heimoedustajille pylpyrä on väline, joka tuplaa vinssin vetotehon. Se on siis väkipyörä, joka voidaan kiinnittää esimerkiksi puuhun, jolloin kierrättämällä vinssin vaijeri pylpyrän kautta takaisin autoon, saadaan vinssin vetovoima tuplattua. Kuten kaikki lukijani tietävät, se on vakiovaruste vaikkapa Sisu XA-180:ssa ja A-45:ssa?

Näyttää siltä, että insinöörilandiassa ploki ja pylpyrä tarkoittavat akselilla pyörivä pyörää, jonka kehällä on uurre köyttä tai vaijeria varten. Omaksumani tapa nimittää nettikirjoituksiani plokeiksi on kaukana tavanomaisista ploki-termin merkitystiivistymistä. Ehkä se tarjoaa tahatonta kielikuvan väreilyä kaiken tässä kirjoittamani ylle. Hannu Raittila kirjoittaa rakentamisen ja minusta sen kautta insinöörikielen poetiikasta teoksessaan Kirjailijaelämää. Hän veistelee pitkät rivit moottoritermistä yläkuolokohta. Siunattu on kielemme rikkaus.

Kommentoi kirjoitusta Kommentin keskustelupalstalla