Tommi Hoikkala (s.1953), Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja, kaksoisdosentti, ei byrokraatti. Monien nuoria koskevien tutkimusaiheiden kautta päätynyt nuorisotyön, kansalaistoiminnan ja sukupolvien tutkijaksi. Venyvän nuoruuden asiantuntija. Pitkänmatkan juoksija.

15.1.07

Mikä on Blook?

Jos puhun blogeista plokeina, täytyisikö minun puhua blook-kirjoista plookeina? Nuorisotyötä on tehtävä (Notti) -julkaisumme on sijainnut netissä Kommentti-sivuistolla jo marraskuun alusta lähtien. Mutta onko se blook-kirjallisuutta vai vain sen esiaste?

Kaikkihan tietävät blookit (englanniksi blook). Helsingin Sanomissa oli Jari Paavonheimon valaiseva juttu "Blook -kirjallisuus tulee" viime elokuussa (19.8.2006, C3). Paavonheimo esitti, että blook-kirja perustuu johonkin blogiin tai netissä julkaistulle kirjalle. Nuorisotutkimusverkosto valmisti taannoin Prekaariruoska-nettijulkaisun. Jos siitä olisi painettu kirja, se olisi eräänlainen blook-kirja. Kirjamarkkinoilla alkaa tällaisia hybridejä vilahdella, mutta ei niitä liiaksi ole. Tänään kuulin eläkeläisten Yle-kanavalta ensimmäisestä tekstiviestiromaanista. Blook-käsitteellä on kuvattu myös luvuittain verkossa julkaistavia teoksia. Idean ponnevoima tuntuu olevan se, että blook on jotain uutta painettuna kirjana verrattuna nettiversioonsa.

Kolmenkymmenen kirjoittajan Notti-kirjamme ei voi olla blogiin perustuva, koska se käynnistettiin tavanomaisin tavoin, tosin keskimääräistä uuraammin. Oli suunnittelupalaveri, kaksi kirjoittajaseminaaria, keskittynyttä sähellystä Mikkelin Tuhti-seminaarissa. On ollut myös opiskelijakäsittelyjä oppilaitoksissa. Kirjan toimitusprosessissa on ollut piirteitä, jotka istuvat suoraan ajatukseen blookeista. Kirjan nettiversio on ollut aika robusti. Artikkeleita ei ole kustannustoimitettu eikä tekstejä pantu esille taitettuna.

Tekstejä on kommentoitu Kommentti-sivustoilla vaikka mistään vyörystä ei tietenkään ole kyse. Nuorisotoimialan kenttä muodostaa oman pienoisjulkisuutensa. Verkkotekstien tai verkkoversioiden lukijoiden palautteet ovat saaneet mahdollisuuden sävyttää tekstejä, jotka parhaillaan palautuvat viimeisinä versioina kirjoittajiltaan. Seuraava vaihe on kustannustoimitus, taitto, painatus ja julkaiseminen vielä tämän vuoden keväällä.

Olen varma että tulos on aito blook. Paavonheimon sanoin: ?Onnistunut blook ei olekaan verkkoteksti siirrettynä suoraan paperille, vaan se on toimitettu ja saanut ehkä sävyjä lukijoiden palautteesta.?

Blook tarjoaa myös mahdollisuuden pamauttaa koko tutkimusprosessi verkkoon. Myös sellaisen tulemme näkemään Nuorisotutkimusverkostossa. Mikko Salasuon pääkaupunkiseudun nuorisotyötä koskeva hanke on tällainen. Ehkä minun täytyy ruveta puhumaan plookeista.

Kommentoi kirjoitusta Kommentin keskustelupalstalla