Vähensin moskaa tietovaliossa – sieluni keveni kaksi kiloa viikossa!

Eli. Kaikki oikeastaan lähti siitä, kun totesin tipattoman tammikuun olevan niin edellistä tuotantokautta. Piti miettiä, mikä päässä oikeasti jumittaa muu kuin ikä. Siitä se ajatus sitten lähti; mediaton helmikuu.

Mediaton helmikuu oli ja meni, mutta ei vailla seurauksia. Aloin kiinnittää huomiota tietovaliooni uudella tavalla, ja sieluni on keventynyt jo neljä kiloa, uskomatonta mutta totta. Tasapainoiseen tietovalioon kuuluu kaikkia aineita, mutta paastokin on paikallaan, toteaa tohtori Willow haastattelussa. Paasto auttaa puhdistamaan keskeiset ajatussuonistot. Keskeistä on kuitenkin pysyvä muutos, siihen tähtää myös niin sanottu Soul Weight watchers liike, jekuttaa Willow.

Nykyisen homo härön keskeinen ongelma ovat niin sanotut kvasi-intellektaajat. Ne saattavat vaikuttaa terveellisiltä, mutta ne tukkivat ajatussuonet jo ennen 30 vuoden ikää, Willow jatkaa. Kvasi-intellektaajia on blogeissa, kolumneissa ja linkitetyissä statuspäivityksissä. Monelle tulee yllätyksenä, että niitä on myös power point -dioissa ja seminaarilätinöissä. Interaktiiviset TV-ohjelmat ovat myös merkittävä lähde. Kun toimittaja sanoo keskustelun jatkuvan netissä, on aika etsiä katkaisija vaikka viimeisillä voimillaan. Ihminen saa lähes tarvittavan annoksen kvasi-intellektaajia aikatauluista ja muusta niin sanotusta hyötymössöstä, toteaa Willow. Vähän uutisia päälle eikä lisäaineita tarvita.

Yleisin ongelma tämän päivän tyypillisessä tietovaliossa ovat nämä kvasiainesosat. Tohtori Willow antaa esimerkin: Jos tiedät, että mieskin voi tiskata, niin miksi se pitää lukea sadasta kolumnista. Etkö sittenkään usko asiaan? Tietovaliossa on sama ongelma kuin ruokavaliossa: heikkolaatuiset ainekset saavat ihmiset haluamaan lisää huonoja aineksia. Tohtori Willow kysyy: jos olet jo turruttanut pääsi kokouksessa, miksi sen jälkeen pitäisi saada lisää samaa naamarissa? Valitettavasti huonosti ruokittu sielu oppii tykkäämään huonosta ravinnosta. 

Tärkeintä tasapainoisessa tietovaliossa on laittaa naama kiinni. Facebook kun on keskeisin yksittäinen kvasi-intellektaajan levittäjä. Tämä jäi minulle yhdeksi pysyvistä tavoista. Pari keskimittaista artikkelia ja puoli yhdeksän uutiset ovat hyvä siivu päivän tietolautasannokseen. Mutta on hyvä muistaa, että alle 150 sivun ei ole julkaistu juuri mitään arvokasta – paitsi tietenkin Pekka Töpöhännät ja näytelmiä, mutta se on kokonaan toinen tarina. Lasten tietovaliota ei tässä yhteydessä tarkastella.

Ensi vuonna mediaton helmikuu on varmasti jo ilmiö. Sen merkiksi mediapaastoon osallistuvat ovat jo alkaneet kantaa Saksassa sinisiä rusetteja rintapielessä, valehtelee Willow. Homo Härö ei koskaan jaksa lukea näin pitkälle, joten laitetaan tänne vaikka, että YLE teema pitää varata Reinikaisen uusinnoille. Paitsi helmikuussa.

Tuoteseloste: kvasi-intellektaajia 80 %.

Petri Paju
Kirjoittaja työskentelee toiminnanjohtajana Lasten Kesä ry:ssä
.