Arkisto - Lukukokemuksia

Espanjalainen väliinputoajien sukupolvi

Vielä kymmenen vuotta sitten Espanja oli tasaisen talouskasvun menestyvä maa, jossa koulutetut nuoret löysivät paikkansa työmarkkinoilta. Tämä oli tilanne kun Eduardo Verdún espanjalaisia nuoria kuvaava kirja Adultescentes julkaistiin. Kirjan kirjoittaja kuuluu itsekin esittelemäänsä sukupolveen.
 

Iso paha internet tulee ja syö aivosi

Nicholas Carr (s.1959) käy kirjassaan Pinnalliset läpi kirjapainotaidon historiaa ja pääasiassa viime vuosikymmenellä tehtyä aivotutkimusta. Näiden tutkimusten mukaan aivot muuttuvat kun niitä käytetään eri tavoin. Neurotieteellistä aineistoa kirjoittaja peilaa historialliseen.

Hyvää ja huonoa häpeää

Satu Lidman tarkastelee kirjassaan Häpeä! Nöyryyttämisen ja häpeän jäljillä perusteellisesti häpeää ennen ja nyt erityisesti länsimaissa, mutta mukana on myös islamilaisten kulttuurien ja Kaukoidän, varsinkin Japanin, erityispiirteitä. Hän ottaa kantaa myös häpeän seurauksiin.

Pentinkulman pojat eksyksissä

Täällä Pohjantähden alla 2011 -näytelmä (Suomen Kansallisteatteri) kertoo kahden ohjaajan pyrkimyksestä tuoda Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanitrilogia näytelmäksi nykyaikaan. Lopputuloksena syntyy tutkimusmatka suomalaisuuteen, ja varsinkin suomalaiseen mieheen.

Näkymättömät lapset

Markus Nummi: Karkkipäivä. Otava, 2010.

Unohdetut äidit

Outi Lehtipuu: Raamatun äidit. Sivustakatsojista päähenkilöiksi. Kirjapaja, 2011.

Suburbia. Nyt

Woodlands, Teksas. Öljy- ja maakaasuyhtiön Houstonin liepeille synnyttämän asuinalueen tarina sai alkunsa 1970-luvulla. Nopean kasvun myötä valtatie 45:n varteen nousi maisema, jota hallitsi identtisten omakotitalojen köynnösmäisesti levittäytyvät jonot. Pian tulivat myös golfradat, yrityspuistot, valtavat ostoskeskukset sekä lähiöalueita yhdistävät ja samalla pirstovat lukuisat autotiet.

Nuortenkirjojen kurittomat keijut

Keijut ovat suosittu aihe nuorten fantasiakirjoissa. Vaikka keijujen ilmenemismuodot vaihtelevat kirjoissa, on niillä silti yllättävän paljon samoja piirteitä. Tässä artikkelissa tarkastelen sitä, millaisia keijuja löytyy neljästä nuorten fantasiakirjasta, jotka ovat Eoin Colferin Artemis Fowl, Melissa Marrin Ilki Ihana, Brandon Mullin Myyttihovi ja Michelle Harrisonin 13 lahjaa.

Neljä fantasiakirjaa keijuista

Artemis Fowl,  Ilki Ihana, Myyttihovi ja 13 lahjaa. Nämä neljä keijuista kertovaa nuortenkirjaa ovat jokainen oman sarjansa aloitus. Artemis Fowl -kirjoja on suomennettu jo kahdeksan, kun taas uusimman, 13 lahjaa -kirjan jatkon suomentamisesta ei ole vielä tietoa.

Surullisia elämänalkuja

Jouko Halmekosken Orjamarkkinat – Huutolaislasten kohtaloita Suomessa kokoaa yhteen 25 erilaista huutolaistarinaa. Halmekoskion tehnyt tärkeää työtä kootessaan yhteen Suomessa 1900-luvulla huutokaupattujen lasten tarinoita. Köyhien lasten huutokauppaaminen kiellettiin maassamme vasta 1920-luvulla, mutta kirjassa kerrotaan köyhien perheiden lasten myynnistä vielä parikymmentä vuotta myöhemmin.