Nettiturvallisuus ei ole pelkkää vaaroista varoittelua

Muut kasvattajat pääsevät harvoin yhtä lähelle nuorten nettielämää kuin verkossa toimivat nuorisotyöntekijät. Vanhempien ja opettajien hyvää tarkoittavat nettiturvallisuusneuvot jäävät sangen irrallisiksi, jos kasvattajat eivät tunne nuoren netinkäyttötapoja. Verkkonuorisotyöntekijä sen sijaan on aivan asian ytimessä, joten hän on nuoren silmissä erittäin uskottava nettiturvallisuudesta muistuttelija.

Nuorisotyöntekijä kohtaa verkossa niin nettikiusaajia kuin -kiusattuja, nettituttavaan rakastuneita, nettirikoksen uhreja, nettivideoiden tuottajia ja peliriippuvaisia. Suurin joukko on kuitenkin aivan tavallisia nettimaailman sääntöjä opettelevia nuoria. Muun jutustelun lomassa on nuoren ja verkkonuorisotyöntekijän helppo ottaa puheeksi fiksuun nettikäyttäytymiseen liittyviä seikkoja.

Nuorisotyöntekijän ei tarvitse olla nettiguru

Liian usein nettiturvallisuuskasvatus mielletään sormi pystyssä saarnaamiseksi ja nuorten varoittelemiseksi netin ikäviltä puolilta. Nettikasvatus kääntyy kuitenkin helposti itseään vastaan, jos netin hyvät puolet jätetään täysin pimentoon. Riskeihin varautuminen jo ennen niiden tapahtumista on toki tärkeää, mutta nettiturvallisuuskasvattajan tulisi muistaa esitellä myös positiivisia ja turvallisia netin käytön mahdollisuuksia. Netissä on runsaasti palveluita, jotka esimerkiksi tarjoavat vertaistukea, kohottavat itsetuntoa, auttavat viihtymään, aktivoivat kansalaisia tai tarjoavat areenoita omaan osaamisen esittelemiseen. Liian harva nuori on näistä kaikista mahdollisuuksista tietoinen.

Nuoret eivät uskalla kertoa vanhemmille ja opettajille etenkään ikävistä nettikokemuksistaan, koska he pelkäävät lähikasvattajien alkavan säännellä netinkäyttöä riskien minimoimisen toivossa. Luotettaviksi keskustelukumppaneiksi tarvitaan verkkonuorisotyöntekijöitä. Verkkonuorisotyöntekijän ei tarvitse olla mediapsykologi tai tuntea nuorten nettikulttuurin viimeisimpiä villityksiä, vaan aikuisen tärkein tehtävä on tarjota omaa elämänkokemustaan ja läsnäoloaan nuoren tueksi.

Tunteiden tunnistaminen ehkäisee kiusaamista myös verkossa

EU Kids Online II -tutkimuksen tulosten mukaan 12 prosenttia 9-16-vuotiaista eurooppalaisista nuorista on kohdannut netissä jotain sellaista, joka on järkyttänyt tai jäänyt vaivaamaan mieltä. Tunteet ovat siis vahvasti läsnä myös netissä. Se mikä tapahtuu netissä, tapahtuu ihan oikeasti nuoren elämässä. Netin välityksellä koettu seurustelusuhde herättää samanlaisia tunteita kuin reaalimaailman seurustelusuhde. Erilaiset virtuaalivarkaudet satuttavat yhtä paljon kuin "oikeiden" tavaroiden varastaminen. Aikuisen on otettava nuoren huoli tosissaan, vaikkei hän ymmärtäisikään huolen syytä. Nuoren tunne on silti aito, ja siihen aikuinen voi samaistua.

Tunteista puhuminen on varmasti helpompaa verkkoympäristössä kuin luokkahuoneessa koulukavereiden silmien alla. Siksi verkko tarjoaa erinomaisen areenan tunnekasvatukselle nettiturvallisuusasioista puhumisen yhteydessä. Verkkonuorisotyöntekijä voi esimerkiksi miettiä yhdessä nuoren kanssa, miksi verkossa tulee sanottua helposti sellaisia ilkeitä asioita, joita ei koskaan sanoisi kasvotusten. Onko verkossa helpompi kiusata siksi, että ei näe kiusatun tunnereaktioita? Hyvät tunnetaidot ehkäisevät kiusaamista myös netissä. Hyvät tunteiden säätelytaidot ja toisten ihmisten tunteiden tunnistamisen taito johtavat parempaan empatiakykyyn ja kehittyneempiin sosiaalisiin taitoihin.

Nuoret tarvitsevat neuvoja julkisuuden hallintaan

Monelta porulta olisi säästytty, jos nuoret eivät olisi jaelleet omia kuviaan ja tietojaan niin auliisti netissä. On yhä normaalimpaa puhua intiimeistäkin asioista julkisesti. Kaikki nuoret eivät kuitenkaan hahmota keskinäisviestinnän ja julkisuuden rajaa. Nuori saattaa kerjätä huomiota lähipiiriltään, mutta saakin yllätyksekseen yleisöksi myös muita netinkäyttäjiä. Jos verkkonuorisotyöntekijä huomaa nuoren paljastavan vähän liikaa itsestään esimerkiksi yhteisöpalveluprofiilissaan, siitä kannattaa huomauttaa. Nuorta voi toki kannustaa tutustumaan verkossa uusiin ihmisiin, kunhan hän muistaa toimia viisaasti verkossa.

Keskustelua yksityisyysasetuksista ja yksityisyyden suojasta voi herätellä esimerkiksi netistä löytyvien videoiden avulla. Eurooppalaisissa nettiturvallisuusprojekteissa on tehty kasapäin videoita, joissa käsitellään netin julkisuutta. Linkkejä muutamiin videoihin löytyy tämän kirjoituksen lopusta.

Kansallista tietoturvapäivää vietetään seuraavan kerran 8.2.2011. Ensi vuoden teemana on nimenomaan yksityisyyden suoja. Vielä on hyvin aikaa miettiä, miten tietoturvapäivä otetaan huomioon teidän palvelussanne!

Suvi Tuominen
nuorisotyön suunnittelija, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Linkkivinkkejä

www.mll.fi/nuortennetti  > Minä ja media
Nuorille suunnattua tietoa esimerkiksi fiksusta nettikäyttäytymisestä, omista oikeuksista verkossa sekä mediaan liittyvistä ongelmatilanteista.

www.mll.fi/lapsetjamedia
Vanhemmille suunnattu tietopaketti 0-18-vuotiaiden lasten mediankäytöstä ja median vaikutuksista lapsiin ja nuoriin.

www.saferinternet.fi
Finnish Internet and Safety -hankkeen kotisivuilla on linkkejä hankkeen toimijoiden nettiturvallisuusmateriaaleihin.

Netin julkisuuteen liittyviä opetusvideoita

Norja: The parent-teacher student conference went ok..


Norja: How do YOU want to be seen?

Ruotsi: Abbe kommenterar / Eddie comments
Ruotsiksi: www.medieradet.se/Bestall--Ladda-ned/Filmrum/Abbe-bloggar/
Englanniksi: www.medieradet.se/Bestall--Ladda-ned/Filmrum/Abbe-comments/

Saksa: Date

Slovakia: Coatless

USA: Think Before You Post

USA: Everyone Knows Your Name